FAQ is de afkorting van Frequently Asked Questions wat staat voor veel gestelde vragen. Door eerst de FAQ's door te lezen kan je misschien direct antwoord krijgen op je vragen, waardoor je weer snel aan de slag kan.
4 tips om kortsluiting te voorkomen
Bron: http://www.thuisveilig.nl/4-tips-om-kortsluiting-te-voorkomen/
Kortsluiting kan een brand veroorzaken door de hoge warmte. Zo zal, wanneer de warmte uiteindelijk oploopt een brand kunnen ontstaan, nog voordat de zekering in huis de kortsluiting kan voorkomen. Omdat wij tegenwoordig erg veel elektrische apparatuur in huis hebben, is het risico op brand door kortsluiting de afgelopen jaren ook toegenomen.

Wat kun je nu doen om kortsluiting te voorkomen?
- Het verlengsnoer is erg handig, je kunt hiermee je apparaten heel goed aansluiten. Maar wat veel mensen doen is een verlengsnoer gebruiken om daar vervolgens een verdeeldoos mee te verbinden. Het verlengsnoer heeft maar een bepaald maximaal vermogen en zal bij hoge belasting te heet worden en doorbranden. Voorkom deze situaties door slechts 1 verdeeldoos/verlengsnoer te gebruiken per stopcontact.
- Het elektrische deken zorgt voor een warm bed als het nodig is! Zorg ervoor dat u deze dekens bij het opbergen niet te stevig opvouwt, hierdoor kan de bedrading beschadigd raken en kortsluiting veroorzaken.
- Haal ongebruikte adapters altijd uit het stopcontact. Deze blijven namelijk, ook als het apparaat niet aangesloten zit, om stroom vragen. De adapter kan in dat geval te heet worden en doorbranden.
- Het komt voor dat de zekeringen van een huis doorverbonden worden met zilverpapier. Dit kan echter bij kortsluiting enorme hoeveelheden warmte produceren, waardoor brand het gevolg is.
Test uw installatie
Het is verstandig ten minste twee maal per jaar de aardlekschakelaar te testen. Gebruik hiervoor duidelijke eikpunten. Omdat de stroom uitvalt tijdens een test – en uw klokken bijvoorbeeld uitvallen - is het handig dit te combineren met de overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom.
Op de aardlekschakelaar bevinden zich twee knoppen. De testknop herkent u aan de letter T of het woord Test. Met de andere knop, die groter is dan de testknop, kunt u de aardlekschakelaar weer inschakelen als deze is uitgevallen.

Testprocedure
- Druk op de testknop (T of Test) van de aardlekschakelaar.
- De aardlekschakelaar moet nu direct uitschakelen. Als de aardlekschakelaar is uitgeschakeld, staat er geen spanning meer op de groepen die door de aardlekschakelaar zijn beveiligd. Lampen op deze groepen zullen dan ook niet meer branden en apparatuur zal niet meer werken.
- Schakel de aardlekschakelaar weer in door de knop op de aardlekschakelaar die is uitgevallen, weer in de stand IN te zetten.
- Werkt de aardlekschakelaar niet goed? Neem dan direct contact op met een erkend installateur.
Overbelasting
Wikipedia:
Een verbrande voeding voor de elektromotor van een dampkap.
Een elektrisch toestel is overbelast indien de stroom naar het toestel groter is dan de nominale stroom van het toestel waardoor het abnormaal opwarmt zodat thermische schade ontstaat aan de isolatie van de geleiders en delen die daarmee in contact komen.

Overbelasting van een elektriciteitsleiding
Een elektriciteitsleiding die een stroom I voert en een weerstand R heeft zal een vermogen P warmte dissiperen. Dit is het Joule-effect. Hoe groter de stroom hoe groter de opwarming van de geleider. Uiteraard zal de geleider ook afkoelen doorheen de isolatie naar de omgeving. Het belangrijkste is dat de kerntemperatuur van de geleider lager is dan de temperatuur waarbij de isolatie smelt of aangetast wordt; weergegeven door de isolatieklasse.
De belastbaarheid van een elektrische leiding is dus afhangkelijk van:
- de isolatieklasse of maximum kerntemperatuur.
- voor PVC geïsoleerde kabel is de maximum kerntemperatuur 70°C
- voor XLPE of PRC geïsoleerde kabel is de maximum kerntemperatuur 90°C
- de omgevingstemperatuur
- de plaatsingswijze die het contact met de omgeving bepaald en de nabijheid van andere kabels die extra isoleren of zelfs eveneens warmte toevoegen.
Het gevolg van een overbelasting kan zijn:
- smelten van de isolatie met
- kortsluiting als gevolg en wat tot
- brand kan leiden bij slechte beveiliging
Het gevolg van een dergelijke overbelasting is meestal waar te nemen als:
- het geel, bruin of zelfs zwart worden van een deel of van de volledige kabel
- een typische geur van verbranding is waar te nemen
- eventueel zelfs rook en brand
Veilig weg

Verlaat u uw huis voor langere tijd of gaat u op vakantie? Laat uw woning dan veilig achter.
- Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit en laat ze niet stand-by staan. Het beste is om de stekker uit het stopcontact te halen. Haal ook de oplader voor bijvoorbeeld uw mobiele telefoon uit het stopcontact. Maak de koelkast en diepvries leeg en schakel ze uit; dit scheelt energieverbruik.
- Laat u een lampje branden als inbraakbeveiliging? Kies voor een spaarlamp en een schakelklok.
- Draai de thermostaat omlaag en zet uw gaskachel op de waakvlam.
- Controleer of de knoppen van uw kookplaat uit staan. Voor de zekerheid kunt u de gastoevoer naar de kookplaat afsluiten.
- Sluit de waterkraan af.
- Sluit ramen en deuren goed af. Denk daarbij ook aan wc-raampjes, ramen en deuren van de schuur, garage en kelder. Laat geen sleutel aan de binnenkant van de deur zitten.
- Sluit binnendeuren en kostbare kasten niet af; daarmee voorkomt u extra schade.
- Laat geen geld, waardevolle papieren of sieraden in huis. Berg het op in bijvoorbeeld een bankkluis.
- Laat niet zien dat u weg bent. Plak dus geen briefje op de deur waarop staat hoelang u weg bent. Laat geen touwtje uit de brievenbus hangen en sluit de overgordijnen niet. Haal de planten niet uit de vensterbank en berg kostbaarheden op. Voorkom een overvolle brievenbus en vraag familie, kennissen of uw buren de post op een plaats neer te leggen die niet van buitenaf zichtbaar is.
- Zet ladders, en andere zaken die het inklimmen vergemakkelijken, weg. Ruim ook uw gereedschap op.
- Zet uw fiets of bromfiets altijd op slot. Ook als u ze binnen stalt. Laat eventueel de banden leeglopen.
- Stel de politie op de hoogte van uw afwezigheid en geef ze een naam en telefoonnummer van uw contactadres thuis.